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Questions and Comments Response to Amending Chapter 24 of City of 
Columbia Code of Ordinances Related to the Public Rights-Of-Way 

 

Question/Comment 1. We are already subject to a statute which places us firmly within the 
control of the Missouri Public Service Commission (MPSC). A copy of that statue is attached 
(attachment 1). The City's proposed Ordinance would be duplicative, and in some cases 
inconsistent, with the MPSC obligations that we already follow. The guidelines set by the ROW 
Management Ordinance are based off of current State of Missouri Statues. 
 
Answer 1. The City of Columbia is authorized under its charter to regulate the ROW, ensure its 
infrastructure is not damaged, and ensure the health, safety, and welfare of the citizens/visitors of 
the City of Columbia. 
 
 
Question/Comment 2. We currently have a franchise agreement with the City which covers our 
use of the Public Right-of-Way. A copy of that Franchise is attached. 
 
Answer 2. The agreement attached was for a time period of twenty (20) years and expired in 
2008. 
 
 
Question/Comment 3. We would like to see the application process online when this is 
implemented. 
 
Answer 3. The City of Columbia is currently in process of making this happen for a variety of 
City of Columbia permits.  The current plan is to do so within the next year. 
 
 
Question/Comment 4. We would like a clarification on 24-169 that it is only for health and 
safety. 
 
Answer 4.  Public Health and Safety as determined by the City of Columbia. 
 
 
Question/Comment 5. Sec. 24‐160 Policy and Definitions  
Public Utility and ROW‐user definitions do not include the City of Columbia. 
 
This violates Section 67.1840.4 RSMo, which requires the rights, duties and obligations 
regarding the use of the public right‐of‐way be uniformly applied to all users of the public right‐
of‐way, including the political subdivision. This also violates Section 67.1842.1(1) RSMo. And 
67.1842.1(2) RSMo. Which prohibits unlawful discrimination among public utility ROW‐users 
or granting any preference to ROW‐users. 
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These requirements cannot simply be sidestepped by excluding the City from the definition of 
public utility or ROW‐user. 
There is no reason not to use the statutory definition ‐ it applies either way and it just injects 
confusion to exclude the City from the ordinance definition. 
 
Answer 5. Missouri Chapter 394 governs Rural Electric Cooperative and included Political 
Subdivision under the definition of person. Missouri Statute 394.020 (2). Which in turn is included 
in the definition of public utility. 67.1830 (9). 
 
Sec. 24-160.17 states “the City shall nevertheless comply with all such requirements applicable to 
ROW-Users to the extent such compliance is otherwise required by applicable state or federal 
law.” 
 
 
Question/Comment 6. Section 24‐161 Authorization to Use Rights of Way Required 
 
All ROW users within the statutory provisions are exempt from obtaining a franchise or other 
agreement, so it is unclear why these provisions are even in the ordinance ‐ but they should 
expressly only apply to those who do not fit the definition of ROW user. 
 
Answer 6. 67.2681 Except with respect to the construction of a video service network, a certificate 
or franchise issued to a telecommunications company to construct and operate telecommunications 
facilities to provide telecommunications service in the public rights-of-way shall not constitute a 
video service authorization for purposes of sections 67.2675 to 67.2714. Also refer to Section 24-
161.3 of the proposed Rights-of-Way Ordinance. 
 
 
Question/Comment 7. Section 24‐161.A(4) – Use Permit – This needs to changed so that use 
permits or use agreements executed prior to the enactment of this Article “shall” constitute 
authorization rather than “may”.  The authorization of prior agreements needs to be certain. 
 
Answer 7. No intent at this time to make changes to prior agreements. 
 
 
Question/Comment 8. Section 24‐162 ROW Work Permits 
 
Section 24‐162.B Facilities Maintenance Permit; Bulk or Individual Permits 
 
We are a video service provider, competitive local exchange carrier, and broadband provider that 
is overbuilding Columbia with a fiber‐optic network to provide those bundled services. As an 
over‐builder, our network is still evolving unlike its competitors which are typically the 
incumbent providers with ubiquitous networks. Our network continuously evolves based upon 
customer demand and the expansions to the network are often not finalized until shortly before 
the process starts. Our construction timelines could be greatly inhibited by a lengthy permitting 
process. 
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Depending upon the level of information required for a build to qualify for the Bulk Facilities 
Maintenance Permit, it is not clear whether typical our construction projects would fall under the 
Bulk Facilities Maintenance Permit or the standard ROW Work Permit.  If a ROW‐ user will 
have to specify exactly where the construction will take place during the Bulk Facilities 
Maintenance Permit process, we are likely to not have that level of information in advance. That 
means the project will fall under the standard ROW Work Permit process. In this case, we cannot 
wait up to 31 days to obtain a permit and remain competitive with ROW‐users who already have 
network facilities in place and can avoid the permitting process. 
 
We would request that the Bulk Facilities Maintenance Permits require information limited to: 

 General area of work to be performed 
 Potential type of construction to be performed 
 Timeframe requested in the Bulk Facilities Maintenance Permit 

 
Specifics of the work to be performed would still be provided in advance as stated in the 
ordinance. Additionally, the ordinance should direct that permits will be processed as 
expeditiously as possible and that after 31 days they are deemed approved as stated in the 
statutes 
 
Answer 8. Facilities Maintenance means construction, alteration, maintenance, installation, 
storage, or location of Facilities installed below, on or above ground in the public Rights-of-
Way, other than Excavation, that also:  
 

a. Causes or threatens to cause any obstruction or interference to any vehicular or pedestrian 
traffic or traffic lane in the Rights-of-Way, 

 
b. Involves temporary or permanent storage of materials or equipment on Rights-of-Way,  

 
c. causes or reasonably may cause damage or alteration to any public improvement or 

vegetation within the Rights-of-Way, or 
 

d. Involves removal, replacement or alteration to any safety feature or requirement within 
the Rights-of-Way, including but not limited to removal of manhole covers, altering 
lighting, traffic signage or signals, placement or removal of traffic barricades, etc.  

 
e. Facilities Maintenance shall not include routine or other maintenance on poles, boxes, or 

other facilities that does not result in or qualify under one or more of the conditions 
described in subparagraphs (a) through (e) herein. 

 
Typically a ROW Work Permit will be processed in 1 to 6 days.  A simple permit without any 
closures will take a day or less.  Any closure 7 days or less will follow the standard closure 
process that is currently in use.  All closures must follow Chapter 24 Division 2 of the City of 
Columbia Ordinances.  Therefore any closure over 7 days may have a longer process time due to 
the requirements contained therein. 
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The requirements for submission of the Bulk Facilities Maintenance Permit are still being 
discussed.  The requirements would possibly follow the requirements of the closure process 
where possible. 
 
 
Question/Comment 9. We believe the proposed per linear foot fee of $0.16 per linear foot is 
unlawful. 
 
There has been no demonstration that the linear foot user fee is fair or reasonable. 
       
There has been no demonstration that the fee is based upon the actual, substantiated costs 
incurred in managing the ROW. 
 
By excluding the City of Columbia from definition of Public Utility or ROW‐user, the City of 
Columbia is not accepting a share of the cost of managing the ROW in violation of Section 
67.1840.2(2) RSMo. 
 
The linear per foot fee is pre‐empted by Section 67.2689.1 RSMo. Which limits the fee a 
franchise entity may collect from a video service provider to not more than five percent of the 
gross revenues from each video service provider providing video service in the geographic area 
of such franchise entity. Section 67.2689.2 RSMo. Prohibits any political subdivision from 
demanding any additional fees, taxes, etc. or demanding the use of any other calculation.  Under 
the proposed ordinance, a video service provider is included in the definition of Public Utility 
 
Answer 9. Missouri Statute 67.1846.1 Exceptions to applicability of right-of-way-laws states 
that “any political subdivision which has, prior to May 1, 2001, enacted one or more ordinances 
reflecting a policy of imposing any linear foot fees on any public utility right-of-way user, 
including ordinances which were specific to particular public right-of-way users. Any existing 
ordinance or new ordinance passed by a grandfathered political subdivision providing for 
payment of the greater of a linear foot fee or a gross receipts fee shall be enforceable only with 
respect to the linear foot fee.” 
 
This particular statue would allow the City of Columbia to enact linear foot fees due to having a 
linear foot feet ordinance prior to May 1, 2001. With that being said, after internal discussions 
we have decided to remove this particular section.   
 
 
Question/Comment 10. Section 24 – 164 Permit Conditions 
 
Section 24‐164.G – This should be changed so that the standard is “unreasonably interfere”. 
There will always be some interference with other users of the ROW even if it is just by taking 
up space in the ROW. 
 
Answer 10. After internal discussions it was decided not to add “unreasonably.”  
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Question/Comment 11. Registrations should not expire ‐ this should be a one‐time cost. 
 
Answer 11. The proposed ordinance states registration will take place every 5 years. We want to 
keep that in place. 
 
 
Question/Comment 12. The Missouri Statutes bar recovery of attorney's fees referring to 24-
171(E). 
 
Answer 12. Agreed 67.1830(5) (f) bars attorney’s fee. This will be removed. 
 
 
Question/Comment 13. I have a question for you regarding the proposed ordinance, specifically 
paragraph 15 on page three of the copy you provided. In the exemption list, I was just wondering 
if there should be added valves and fire hydrants. I don’t know if the City of Columbia utilizes 
their right-of-way for these uses but I was thinking they probably do and you might want to add 
these items to the list. 
 
Answer 13. Generally the City of Columbia would want the utility in the utility easement.  There 
are cases where this does not happen. We will add values, fire hydrants, and etc. to this section.   
 
 
Question/Comment 14. Aren’t ordinance sections 24-161.E.2 and 24-163.A, requiring us to pay 
for the use of the public ROW a violation of RSMO 67.1842.1(4) and RSMO 67.1830(5)(f)? 
 
Answer 14. 24-161 E.2 states that “no costs, if any, shall be included if such inclusion is 
prohibited by law as to that applicant.” 
Missouri Statute 67.1830 & 67.1840 control the fee based on costs for municipality’s 
management of the public right-of-way and proportionally divided between the users of the 
right-of-way. Also see answer to questions 9 and 19. 
 
 
Question/Comment 15. Isn’t the referenced ROW agreement for “general use” per section 24-
161.A.1 & 2 and the permit required by section 24-161.A.4 a violation of RSMO 67.1842.1(6)? 
 
Answer 15. 67.1842.2 States that “[t]he public utility right-of-way user may be required to 
obtain right-of-way permits prior to any excavation work performed within the public right-of-
way after August 28, 2001.” 
24-161 A. 3 is an option for “[a]ny ROW-User expressly exempt by law from being required to 
execute a franchise or ROW agreement.” 
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Question/Comment 16. Wouldn’t section 24-161.E.2 (last sentence) a prohibited by RSMO 
67.1830(5)(f)? 
 
Answer 16. 24-161. E. 2 allows the City to charge reasonable compensation for use of the public 
Rights-of-Way where such a fee is not contrary to applicable law. 
Under 67.1830 (5) "Management costs" or "rights-of-way management costs", the actual costs a 
political subdivision reasonably incurs in managing its public rights-of-way, including such 
costs, if incurred, as those associated with the following:  
 
(a) Issuing, processing and verifying right-of-way permit applications;  
 
(b) Inspecting job sites and restoration projects;  
 
(c) Protecting or moving public utility right-of-way user construction equipment after reasonable 
notification to the public utility right-of-way user during public right-of-way work;  
 
(d) Determining the adequacy of public right-of-way restoration;  
 
(e) Restoring work inadequately performed after providing notice and the opportunity to correct 
the work; and  
 
(f) Revoking right-of-way permits.  
 
The $500 application fee would be used to assist with managing the cost of any of the above 
referenced items. 
 
 
Question/Comment 17. Under what statutory authority is the City of Columbia allowed to 
inspect “all documents, records or other information that pertains to the facilities within the 
public way”? Seems to be unduly overbroad and could allow city to demand information beyond 
the #, type and location of facilities within ROW. 
 
Answer 17. See 67.1830 (6) (c) and (h). 
 
Question/Comment 18. Isn’t the requirement of us entering into an agreement or obtain permit 
for “general access” a violation of RSMO 67.1842.1(6); RSMO 394.080(10) and the Territorial 
Agreement? 
 
Answer 18. 24-161 A.2. Applies to ROW-Users not covered in A.1,3, or 4 
Under 67.1842.2 A public utility right-of-way user shall not be required to apply for or obtain 
right-of-way permits for projects commenced prior to August 28, 2001, requiring excavation 
within the public right-of-way, for which the user has obtained the required consent of the 
political subdivision, or that are otherwise lawfully occupying or performing work within the 
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public right-of-way. The public utility right-of-way user may be required to obtain right-of-way 
permits prior to any excavation work performed within the public right-of-way after August 28, 
2001. 
 
 
Under 394.080.1(10) a cooperative shall have power: 
To construct, maintain and operate electric transmission and distribution lines along, upon, under 
and across all public thoroughfares, including without limitation, all roads, highways, streets, 
alleys, bridges and causeways, and upon, under and across all publicly owned lands, subject, 
however, to the requirements in respect of the use of such thoroughfares and lands that are 
imposed by the respective authorities having jurisdiction thereof upon corporations constructing 
or operating electric transmission and distribution lines or systems; 
 
 
Question/Comment 19. What is the state statute/legal authority for the monthly user fee? 
 
Answer 19. Missouri Statute 67.1846.1 Exceptions to applicability of right-of-way-laws states 
that “any political subdivision which has, prior to May 1, 2001, enacted one or more ordinances 
reflecting a policy of imposing any linear foot fees on any public utility right-of-way user, 
including ordinances which were specific to particular public right-of-way users. Any existing 
ordinance or new ordinance passed by a grandfathered political subdivision providing for 
payment of the greater of a linear foot fee or a gross receipts fee shall be enforceable only with 
respect to the linear foot fee.” 
 
This particular statue would allow the City of Columbia to enact linear foot fees due to having a 
linear foot feet ordinance prior to May 1, 2001. With that being said, after internal discussions 
we have decided to remove this particular section.   
 
 
Question/Comment 20. What is the state statute/legal authority for the authority to control tree 
trimming per section 24-164.O? Isn’t this overstepping the authority of the MO PSC in regard to 
adoption of safety standards for us, namely the NESC? 
 
Answer 20. We do not believe so. See Chapter 24, article V of City of Columbia ordinances 
 
 
Question/Comment 21. Isn’t section 24-164.O regarding tree trimming limiting and in conflict 
with the statutory rights of us as set forth in RSMO 537.340.2? 
 
Answer 21. 537.340 Is only applicable if trees and other vegetation pose a hazard to the 
continued safe and reliable operation of electric transmission. 
 


